Lauduc

OM LAUDUC

 

I början av nittonhundratalet var Château Lauduc en egendom fylld av fruktträd där mjölkkor betande på fälten. 1919 köps ägorna av familjen Grandeau som tar över driften. Chasselas-druvor planteras växelvis med fruktträden. De mest lämpliga områdena reserveras för druvor avsedda för vinproduktion.

 

I mitten av sextiotalet har vinproduktionen fått förtur och 1971 börjar en lång omställningsperiod för att uppnå de krav som ställs på ett vin med kvalitetsappellationen AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Richard Grandeaus två söner, Régis et Hervé, kompletterar varandra och förädlar tillsammans arvet på ett effektivt sätt.

 

Den äldste sonen, Régis, bestämde sig redan som ung för att ägna sig åt arbetet på gården. I början av åttiotalet har han tillsammans med sin far gett Lauduc dess nya skepnad med vinodlingen som grund. 1983 sträcker 10,5 hektar vinodling ut sig över egenomen. Fyra år senare har ytan fördubblats. De första lagerkällarna utrustade med rostfria jästankar byggs 1988. Vingården kunde dra nytta av de fördelaktiga förhållanden som rådde vid denna tid då man strävade efter att ge appellationer som Bordeaux och Bordeaux Supérieur möjlighet att konkurrera på lika villkor med mera prestigefyllda vinmärken. Omstrukturering sker och regelbundna investeringar gör det möjligt att upprätthålla produktionskapaciteten, samtidigt som man alltid är mån om att prioritera kvaliteten och inte produktiviteten.

1993 återvänder den yngste sonen, Hervé Grandeau, till familjeegenomen med en handelsutbildning och yrkeserfarenhet inom vinbranschen i bagaget.

 

2003 har Lauducs utseende förändrats, ytan avsatt för vinodling ligger på 40 hektar och hela produktionen säljs nu på flaska, ca 300 000 st. Framtidsplaner för fortsatt utvidgning och förbättring finns ständigt hos familjen Grandeau, som har som mål att alltid tillfredsställa sina konsumenter. I en oavbrutet pågående utveckling har Château Lauducs yta passerat från 50 hektar 2008 för att nu, 2014, ligga på 87 hektar.

 

Château Lauducs äventyr visar att det inte alltid är nödvändigt att kunna påvisa sekellånga arv för att vara kapabel att framställa ett mycket kvalitativt vin, ett vin som ofta belönas i vintävlingar i Paris och Bordeaux och som ofta citeras i facktidskrifter som Guide Hachette och Revue des vins de France.

Château Lauduc är en av de få vinodlingar som använder sig av draghästar vid vinskörden.

 

Se våra produkter länk


Nyhetsbrev

Nyheter

» Inga nya produkter för tillfället

  • Château Grand Maison
  • Château Lauduc
  • Domaine de Sancet
  • Marquis de la Cour